Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, mozzarelli i warzyw
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, mozzarelli i warzyw
Idealna na drugie śniadanie do pracy lub lekką, bezmięsną kolację. Taka sałatka to świetne źródło białka, witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz błonnika pokarmowego. Polecana dla osób na diecie odchudzającej.
Składniki na 3 porcje:
- Kasza gryczana palona – 80 g
- Soczewica czerwona – 60 g
- Mozzarella – 120 g
- Awokado – 1 sztuka
- Pomidorki koktajlowe – 200 g
- Natka pietruszki – łyżka
- Pieprz, sól, sok z cytryny
Kaszę gryczaną i soczewicę zalać wodą (ok. 400 ml) i gotować, aż wchłoną całość płynów. W tym czasie pokroić pomidorki, mozzarellę i awokado (awokado skropić dokładnie sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać ugotowaną kaszę z soczewicą, warzywami, mozzarellą, awokado, posiekaną natką pietruszki. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem.