Wegetariański gulasz z tofu
Tofu. Większość z nam zapyta: co z nim można zrobić? A można wiele. Oprócz najpopularniejszej chyba tofucznicy, wymienić można gulasz z tofu. Pyszny, wegetariański, sycący i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- Cebula – pół sztuki
- Cukinia – 100 g
- Marchew – 1 średnia sztuka
- Olej rzepakowy – łyżka
- Pieczarka uprawna – 5 sztuk
- Przecier pomidorowy – 250 g
- Przyprawy – papryka słodka i ostra
- Przyprawy – pieprz czarny, suszony
- Tofu naturalne – 100 g
- Papryka w proszku wędzona (przyprawa) – pół łyżeczki
Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę i smażyć minutkę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. Dosypać papryki wędzonej, wymieszać, smażyć minutę. Dolać przecier pomidorowy i odrobinę wody (kilka łyżek). Dusić, aż warzywa będę miękkie. Dodać pokruszone tofu i wymieszać. Doprawić pieprzem czarnym, solą, ostrą papryką (gulasz powinien być lekko pikantny).