Zupa krem z białych warzyw
Zupy są sporą porcją warzyw, a dodatkowo pomagają nawadniać organizm. Warto więc jeść je codziennie. Zupy krem są bardzo sycące i proste w wykonaniu. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet osobom, które nie gotując na co dzień. Krem z białych warzyw to świetna opcja na lekką kolację lub obiad. Taka zupa na pewno powinna znaleźć się w menu osoby, która się odchudza.
Składniki na 3 porcje:
- Ziemniaki – 400g
- Kalafior – 300g
- Pietruszka – 150 g
- Marchew – 150 g
- Cebula – 100g
- Olej rzepakowy – łyżka
- Pieprz czarny, sól, ziele angielskie mielone, papryka chilli w proszku
- Pestki słonecznika do posypania zupy
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju w garnku. Zalać ją 1,5L wody, zagotować. Do gotującej wody dodać marchew i pietruszkę (obrane, ale w dużych kawałkach, aby można było później wyjąć marchew). Gotować 5-6 minut, po czym dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Całość gotować aż warzywa zaczną mięknąć, dodać wtedy kalafior i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Usunąć marchew, zupę zmiksować. Doprawić pieprzem, solą, mielonym zielem angielskim, chilli. Podawać z pestkami słonecznika