Zupa krem z warzyw korzeniowych
Przepyszna, lekka zupa krem wielowarzywna. Doskonała na kolację lub obiad. Świetna dla osób odchudzających się oraz dbających o zdrowie. Podajemy ją z nasionami słonecznika i olejem tłoczonym na zimno (u nas z lokalnej firmy Olejowe Smaki). Po co nam olej do zupy? Aby mogły wchłonąć się się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dlaczego tłoczony na zimno? Aby dostarczyć zdrowych tłuszczów omega-3 oraz witamin.
- Woda – 1250 ml
- Ziemniaki – 200 g
- Marchew – 150 g
- Pietruszka – 100 g
- Seler – 150 g
- Cebula – 150 g
- Kalafior – 300 g
- Olej rzepakowy rafinowany do smażenia cebuli– 2 łyżki
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno do podania zupy Olejowe Smaki
- Pestki słonecznika do posypania
- Słodka i ostra papryka, sól, pieprz czarny
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na oleju. Zalać ją wodą i zagotować. W międzyczasie obrać i pokroić warzywa. Dodać je do gotującego się wywaru (oprócz ziemniaków i kalafiora), dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki, a po kolejnych 5 minutach ziemniaki. Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę zdjąć z gazu, wyjść liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować za pomocą blendera (można dodawać trochę wrzącej wody, żeby rozrzedzić zupę). Podawać z podprażonym na patelni słonecznikiem oraz łyżeczką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, u nas Olejowe Smaki.