Zapiekanka serowa z jabłkiem i cynamonem
PRZE-PY-SZNA! Inaczej nie da się jej opisać. Obiecujemy, że rodzina zje ją od razu w całości.
Składniki na 4 porcje:
- 2 jajka
- Budyń o smaku waniliowym bez cukru – 2 łyżki
- Jabłko – 2 duże
- Ksylitol – łyżka
- Ser ricotta – 250 g
- Śmietanka 12% – 100 ml
- Cynamon do oprószenia
Do miski dodać ricottę, śmietanką, żółtko jaja, budyń, ksylitol, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do miski, delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Masę wylać do małego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni około 20-30 minut (długość pieczenia zależy od głębokości naczynia). Po wyjęciu oprószyć cynamonem.