Kakaowe ciasto z kaszy jaglanej
Jeżeli jesteście fanami “czegoś do kawy” ale jednocześnie chcecie dbać o swoją sylwetkę i zdrowie, dobrze jest trochę się oszukiwać. Przed Wami propozycja takiego “oszukanego” ciasta. W zasadzie można nazwać je jaglanką z piekarnika 🙂
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2-3 łyżki ksylitolu (wg. uznania)
- 2 jaja
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 2 łyżki otrębów owsianych lub mieszanki otrębów
Kaszę prażymy na suchej patelni i przelewamy ciepłą wodą. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (ok 15 min). Kiedy kasza trochę przestygnie, dodajemy do niej rozgniecione banany i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli nie chcecie mieć w cieście grudek i widocznej kaszy jaglanej możecie masę dokładnie zmiksować za pomocą blendera (nam to nie przeszkadzało :). Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st C około godziny. Dokładnie studzimy.