Kasza gryczana z mięsnymi pulpecikami i warzywami
Kasze – niezwykle zdrowe i niestety często niedoceniane. Pewnie dlatego coraz więcej przepisów z nimi w roli głównej 🙂 Kiedy połączymy kaszę z warzywami i mięsem stworzymy szybki i odżywczy obiad. Możemy to zrobić w formie kaszotto gryczanego z mięsnymi pulpecikami.
Składniki na ok 2-3 porcje:
- kasza gryczana niepalona 100 g
- cebula – 1 szt
- marchew – 2 szt
- pomidory suszone w oliwie – 4 szt
- brokuł – 1/2 szt
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- mięso mielone z indyka -250 g
- bułka tarta – 4 łyżki
- jajko – 1 szt
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Z mięsa, jaja, bułki tartej i przypraw formujemy małe pulpeciki. Gotujemy je w małej ilości lekko osolonej wody. W międzyczasie gotujemy kaszę. Brokuły blanszujemy. Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich pokrojoną w paseczki marchewkę i pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Kiedy wszystko będzie prawie miękkie, dodajemy kaszę . Chwilę podsmażamy razem i mieszamy z przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowane pulpeciki i brokuła.