Kotlety z ciecierzycy i cukinii
Zamiast kotletów mielonych zrób kotlety wegetariańskie – z ciecierzycy i cukinii. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na pyszny obiad.
Składniki na 8-9 kotletów:
- 1 jajko
- Mąka pszenna pełnoziarnista – łyżka
- Cebula – ćwiartka
- Cieciorka z puszki – 240 g
- Cukinia – 200 g
- Czosnek – ząbek
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Kmin rzymski (kumin), sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi
Składniki na sos:
- Jogurt naturalny – 150 g
- Koperek świeży
- Pieprz czarny
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10 minutach odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, podobnie czosnek. Ciecierzycę zmiksować blenderem z jajkiem i jogurtem (łyżka). Dodać czosnek, cebulę, mąkę, cukinię, łyżkę czosnku niedźwiedziego (przyprawa), 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego), pieprz czarny i sól. Na średnio rozgrzanej patelni z olejem smażyć nieduże kotleciki po ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawać z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego (jogurt + koperek + pieprz).