Leczo z pieczonymi ziemniaczkami
Najprostsze leczo na świecie! Pyszne, sycące, zdrowe a koszt składników potrzebnych do jego przygotowania to zaledwie kilka złotych. Wypróbujcie koniecznie 🙂
Składniki na 3 porcje:
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała papryka żółta
- 1/2 średniej cukinii
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- młode ziemniaczki – 500 g
- rozmaryn, tymianek, cząber, pieprz i sól, słodka i ostra papryka
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju (1 łyżka) w garnku. Dodać pokrojone pomidory, cukinię, paprykę, lekko posolić, dodać liścia laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, polać olejem i doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i cząbrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni około 20-25 minut.