Najprostsze babeczki czekoladowe bez cukru
Słodycze mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Ważne, żeby były jedzone z umiarem i od czasu do czasu. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie własnych, zdrowszych ich wersji. Jeśli dodatkowo nie masz zbyt dużo wolnego czasu, te babeczki czekoladowe bez cukru są dla Ciebie świetnym rozwiązaniem.
Składniki na 10 babeczek:
- banan – 2 sztuki
- jaja – 2 sztuki
- mąka pszenna pełnoziarnista – szklanka (ok. 130-140 g)
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
- olej – 2 łyżki
- mleko – 1/3 szklanki
- ksylitol – 2 łyżki
- czekolada gorzka – 30 g
Czekoladę gorzką posiekać. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wykładać do papilotek do pieczenia babeczek. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe 🙂