Pasztet z soczewicy
Jeżeli nie macie pomysłu czym zastąpić nudną wędlinę na kanapki, przepis jest dla was. Zdrowy, sycący, bogaty w białko roślinne i błonnik pokarmowy pasztet z soczewicy z dodatkiem ciecierzycy.
Składniki na keksówkę:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 150 g ciecierzycy marynowanej lub z puszki
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 400 g marchwi- ok 5 szt
- 2 jaja
- 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej (można pominąć)
- sól, pieprz, bazylia, słodka papryka, imbir
Cebulę siekamy i podsmażamy w garnku o grubym dnie na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną w plastry marchew i posiekany czosnek. Doprawiamy imbirem i chwilę smażymy. Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni i przelewamy ciepłą wodą. Dodajemy ją do garnka razem z soczewicą. Zalewamy wodą (ok 500 ml) i gotujemy aż wszystko będzie miękkie a woda odparuje. Zdejmujemy garnek z gazu i studzimy. Blendujemy na gładką masę – jeżeli lubicie większe kawałki w pasztecie możecie nie blendować części marchewki lub zrobić to krótko. Dodajemy odsączoną ciecierzycę i jaja. Doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st C około godziny. Dokładnie studzimy przed krojeniem.