Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem
Zdrowe żywienie nie może być nudne. Zamiast tradycyjnego obiadu, możemy przygotować pełnoziarnistą tartę z łososiem i szpinakiem. Świetnie sprawdzi się również jako lunch lub ciepła kolacja.
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g mąki pszennej typ 450
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 200 g łososia wędzonego
- 4 łyżki sera feta
- 3 jaja + 2 białka
- 150 ml mleka 2 %
- pieprz, sól, papryka ostra i słodka
Zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Zostawiamy w lodówce na 30 min. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Po tym czasie dodajemy ser feta i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia.
Ciastem wykładamy formę do tarty (jeżeli nie mamy silikonowej, smarujemy ją delikatnie olejem i wysypujemy łyżką otrąb). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w 200 st C ok. 10 min. Wyjmujemy i wykładamy na nie masę szpinakową, na niej układamy łososia. Z mleka, jaj, białek i przypraw sporządzamy sos, którym zalewamy całość. Pieczemy aż tarta się zrumieni – ok 30 min.