Pełnoziarniste muffinki dyniowo-owsiane
Jesienią na naszych stołach króluje dynia. Może być one wykorzystywana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dziś pomysł na pełnoziarniste babeczki dyniowo-owsiane.
Składniki na 12 babeczek:
- Puree z upieczonej dyni – 300 g
- Mąka pszenna – 140 g
- Płatki owsiane – 200g
- Jaja – 2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- Cynamon – 3/4 łyżki
- Aromat waniliowy
- Olej rzepakowy – 100 ml
- Mleko – 100 ml
- Ksylitol – 160 g
Płatki owsiane zmiksować do uzyskania dosyć drobnego proszku. Mąkę wymieszać z zmiksowanymi płatkami, ksylitolem, cynamonem, proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać olej, mleko, jaja, aromat waniliowy i puree z dyni. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie wymieszać. Napełniać papilotki do muffinek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię pokroić na pół, na ćwiartki lub ósemki. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż miąższ zmięknie. Usunąć nasiona i skórkę, a upieczony miąższ zmiksować.