Pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem i owocami
Doskonałe pełnoziarniste naleśniki, które pokochają dorośli i dzieci. Delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki na 6-7 naleśników o średnicy 30 cm:
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
- 1/4 szklanki mąki pszennej białej (typ 450, 500, 550)
- 1 szklanka mleka 1,5% lub 2% tłuszczu
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
- do podania: twarożek (twaróg półtłusty + jogurt naturalny + cynamon + odrobina miodu), jogurt naturalny, owoce
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z twarożkiem cynamonowym, jogurtem naturalnym i owocami.