Potrawka z fasolką szparagową i ciecierzycą
Szybka i smaczna potrawka z fasolką szparagową i ciecierzycą to fantastyczny pomysł na bezmięsny obiad lub kolację. Jej przygotowanie zajmuje 20 minut.
Składniki na 3 porcje:
- Cebula – pół średniej sztuki
- Cieciorka z puszki – 150 g
- Cukinia – 100 g
- Czosnek – ząbek
- Fasola szparagowa – 100 g
- Olej rzepakowy– 1,5 łyżki
- Papryka czerwona – pół sztuki
- Natka pietruszki
- Pomidory w puszce – 400 g
- Pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, sól
Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory z puszki, dusić pod przykryciem 10 minut (na mniejszym ogniu), następnie odkryć pokrywkę i dusić kolejne 5 minut, aby woda odparowała. Dodać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz kurkumą lub curry (jeśli lubisz).