• Author:admin
  • Comments:0

Razowe babeczki cynamonowe

Jeśli lubicie słodycze, ale chcielibyście jednocześnie zjeść coś zdrowego i sycącego – koniecznie wypróbujcie przepis na razowe babeczki cynamonowe. Przygotowane są w większości z mąki razowej i płatków owsianych, które powoli uwalniają energię i utrzymują stabilny poziom cukru we krwi.

Składniki na 10 babeczek:
  • Jaja – 1 szt
  • Mąka pszenna, typ 500 – 70 g
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 180 g
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Cukier – 4 łyżki
  • Jabłko – mała sztuka
  • Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – 2/3 szklanki
  • Olej rzepakowy, uniwersalny- 4 łyżki
  • Płatki owsiane – 40 g
  • Proszek do pieczenia – łyżeczka
  • Soda oczyszczona – pół łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, płatki owsiane). W drugiej misce wymieszać składniki mokre (mleko, jajko, olej, starte na tarce jabłko) i cukier. Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości papilotek (w formie do pieczenia babeczek), posypywać odrobiną płatków owsianych. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Z przepisu wychodzi 10 babeczek.