Razowe babeczki cynamonowe
Jeśli lubicie słodycze, ale chcielibyście jednocześnie zjeść coś zdrowego i sycącego – koniecznie wypróbujcie przepis na razowe babeczki cynamonowe. Przygotowane są w większości z mąki razowej i płatków owsianych, które powoli uwalniają energię i utrzymują stabilny poziom cukru we krwi.
Składniki na 10 babeczek:
- Jaja – 1 szt
- Mąka pszenna, typ 500 – 70 g
- Mąka pszenna, typ 1850 – 180 g
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Cukier – 4 łyżki
- Jabłko – mała sztuka
- Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – 2/3 szklanki
- Olej rzepakowy, uniwersalny- 4 łyżki
- Płatki owsiane – 40 g
- Proszek do pieczenia – łyżeczka
- Soda oczyszczona – pół łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, płatki owsiane). W drugiej misce wymieszać składniki mokre (mleko, jajko, olej, starte na tarce jabłko) i cukier. Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości papilotek (w formie do pieczenia babeczek), posypywać odrobiną płatków owsianych. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Z przepisu wychodzi 10 babeczek.