Razowe muffiny z daktylami
Przepyszne, słodkie, a w dodatku w zdrowszej wersji. Muffiny razowe z daktylami to świetny pomysł na II śniadanie lub deser.
Składniki na 10 muffinek:
- Jaja – 1 sztuka
- Mąka pszenna razowa – 1,5 szklanki
- Cynamon – łyżka
- Daktyle, suszone – 100 g
- Ksylitol – 3 łyżki
- Mleko spożywcze 2% tłuszczu – szklanka
- Olej rzepakowy – 3 łyżki
- Proszek do pieczenia – łyżeczka
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ksylitol. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, jaja. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać. Daktyle posiekać, dodać do ciasta. Ciastem napełniać papilotki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.