Sałatka z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym
Lekka i dietetyczna sałatka na letnią kolację. Ser kozi z pewnością urozmaici Waszą kuchnię, a sos na bazie tłoczonego na zimno oleju rzepakowego z pewnością skradnie wasze serce. Uwierzcie mi, olej rzepakowy tłoczony na zimno jest sto razy smaczniejszy niż tradycyjny olej rzepakowy rafinowany kupowany w sklepie. Dodatkowo dostarcza on kwasów z rodziny omega-3, których bardzo brakuje w naszej polskiej diecie. My korzystamy z oleju Olejowe Smaki, lokalnej firmy produkującej oleje tłoczone na zimno.
Składniki na 2 porcje:
- mieszanka sałat – 2 garście
- ogórek świeży gruntowy -3 sztuki
- pomidorki koktajlowe – 300 g
- czerwona cebulka – mały kawałeczek
- ser kozi – 100 g
Sos miodowo-musztardowy:
- olej rzepakowy tłoczony na zimno Olejowe Smaki – 4 łyżki stołowe
- sok z cytryny – wg uznania
- miód – 1/2 – 3/4 łyżeczki
- musztarda – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
Warzywa umyć, pokroić. Przygotować sos: olej, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie wymieszać (ja zawsze robię to w małym słoiczku). Na warzywa wykładamy pokrojony ser kozi. Polewamy sosem.