• Author:admin
  • Comments:0

Potrawka z fasolką szparagową i ciecierzycą

Szybka i smaczna potrawka z fasolką szparagową i ciecierzycą to fantastyczny pomysł na bezmięsny obiad lub kolację. Jej przygotowanie zajmuje 20 minut.

Składniki na 3 porcje:

  • Cebula – pół średniej sztuki
  • Cieciorka z puszki – 150 g
  • Cukinia – 100 g
  • Czosnek – ząbek
  • Fasola szparagowa – 100 g
  • Olej rzepakowy– 1,5 łyżki
  • Papryka czerwona – pół sztuki
  • Natka pietruszki
  • Pomidory w puszce – 400 g
  • Pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, sól

Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pokrojoną fasolkę szparagową, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory z puszki, dusić pod przykryciem 10 minut (na mniejszym ogniu), następnie odkryć pokrywkę i dusić kolejne 5 minut, aby woda odparowała. Dodać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz kurkumą lub curry (jeśli lubisz).