Chlebek bananowy
Jak wykorzystać banany w kuchni? Można upiec na ich bazie chlebek. Dodając płatki owsiane i pełnoziarnistą mąkę orkiszową stworzymy świetną, bogatą w błonnik pokarmowy propozycję na drugie śniadanie.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cynamonu
- ok 30 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju rzepakowego
W blenderze miksujemy płatki owsiane na mąką (można zostawić większe kawałki, nie musi być bardo drobna), przesypujemy je do miski, dodajemy mąkę orkiszową i pozostałe suche składniki. Banany bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy do suchych składników razem z jajkami i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką z posiekanymi orzechami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto (będzie gęste). Pieczemy w 180 st C ok 30-40 min (do suchego patyczka).