Kaszotto z cukinią i suszonymi pomidorami
Błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń… Kasza gryczana jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Coraz większym powodzeniem cieszy się u nas odmiana niepalona. Wyglądem przypomina trochę pęczak, w smaku jest delikatniejsza od kaszy palonej. Musicie sami spróbować!
Składniki na dwie porcje:
- kasza gryczana niepalona 80 g (przed ugotowaniem)
- cukinia 1 mała sztuka
- 6 pomidorów suszonych z oleju
- 1 łyżka oleju (może być ten z pomidorów)
- 1 mała marchew
- 2 łyżki pasty warzywnej z bakłażanem (np. Wawrzyniec)
- szczypta soli, pieprzu oraz ostrej papryki
- bazylia do dekoracji
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, startą na tarce marchew oraz posiekane suszone pomidory. Kiedy kasza będzie już prawie miękka, dodajemy ją na patelnię. Wszystko doprawiamy i mieszamy z pastą warzywną. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Wykładamy na talerze i dekorujemy listkiem bazylii. Można podawać w towarzystwie chipsów z jarmużu.