Orkiszowe placuszki a`la pieguski bez cukru
Niedzielne śniadanie kojarzy nam się z słodkimi placuszkami lub naleśnikami. Mmmmm, pycha! Najlepsze jest jednak to, że można je przygotować w zdrowszej wersji, bez cukru. Słodzidłem są tutaj bowiem banany oraz świeże owoce (u nas rozmrożone borówki).
Składniki na 10 placuszków:
- banan – 2 sztuki
- mąka orkiszowa – 60 g (można wymienić na jaglaną, wyjdą równie smaczne)
- jajko – 1 sztuka
- prawdziwy cukier waniliowy (ja kupuję w Lidlu) – łyżeczka
- proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- olej – łyżka
- czekoladowe groszki z gorzkiej czekolady – garść 25 g (można użyć posiekanej gorzkiej czekolady)
- do podania: jogurt naturalny, borówki lub inne owoce albo domowy dżem
Wszystkie składniki zmiskować za pomocą blendera, dodać czekoladowe groszki. Smażyć na patelni (można dodatkowo delikatnie wysmarować ją odrobiną oleju za pomocą pędzelka) z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami (u nas rozmrożone borówki).