• Author:admin
  • Comments:0

Waniliowy pudding z tapioki z musem czekoladowo-bananowym

Znudziły się Wam tradycyjne desery? Chcielibyście spróbować czegoś nowego i jednocześnie zdrowego? Proponujemy Wam prosty przepis na waniliowy pudding z tapioki* z musem bananowo-czekoladowym. Będzie smakował nie tylko dzieciom, ale i dorosłym 🙂

* tapioka – produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Występuje w postaci mąki (używana jako zagęszczacz do sosów) lub granulatu (do wyrobu kisieli, legumin, puddingów). Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużych hipermarketach na działach ze zdrową/egzotyczną żywnością.

Pudding z tapioki

Składniki na dwie porcje:

  • tapioka w granulkach  – 100 g (suchej tapioki)
  • mleko 1,5% – 2 szklanki (lub mleko kokosowe domowego wyrobu http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/domowe-mleko-kokosowe/
  • woda – 1,5 szklanki
  • ksylitol – łyżka (można zastąpić stewią lub syropem z agawy)
  • cukier waniliowy (prawdziwy, z wanilią) – 1,5 łyżeczki
  • 2 banany
  • kakao – 2 łyżeczki

Mleko i wodę wlać do rondelka z grubym dnem, zagotować. Do gotującego płynu wsypać tapiokę, dodać cukier waniliowy i ksylitol i gotować na bardzo małym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 40 minut (granulki muszą zrobić się przezroczyste). Rozlać do salaterek i ostudzić. Banana zmiksować z kakao i 2 łyżkami mleka, wylać na wierzch puddingu.