Czekoladowe brownie bez mąki
Kto z nas nie lubi mocno czekoladowego ciasta zwanego brownie? Ślinka cieknie na samą myśl 🙂 Czy wiecie jednak o tym, że można takie pyszne ciasto przygotować bez mąki? Tak, bez mąki 🙂 Jej funkcję pełni w naszej wersji ciecierzyca. Dzięki niej ciasto dostarcza porządnej porcji błonnika pokarmowego. Jednocześnie cały czas pozostaje przepyszne.
Brownie czekoladowe z cieciorki:
- 240 g odsączonej ciecierzycy
- 175 ml oleju rzepakowego
- 70 g zmielonego siemienia lnianego (około 7 płaskich łyżek)
- 70 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Cukier – 70 g
- Ksylitol – 30 g
- ½ płaskiej łyżeczka soli
- Cukier waniliowy
- Mleko 100 ml
- Banan – 1 szt
- Polewa: 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao + 3-4 łyżki mleka
Odsączoną i przepłukaną wodą cieciorkę miksujemy za pomocą blendera z bananem, mlekiem i olejem na gładką masę. Dodajemy resztę składników (zmielone siemię, kakao, proszek do pieczenia, soda, cukier, ksylitol, sól, cukier waniliowy) i mieszany trzepaczką do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Wylewany do okrągłej formy silikonowej, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto będzie w piekarniku rosło, ale pod koniec opadnie.
Przygotowujemy polewę: czekoladę z odrobiną mleka (3-4 łyżki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto.