Dwuwarstwowy chłodnik z awokado i pomidorów
Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, więc czas przygotować chłodnik 🙂 Jeśli chcecie jednocześnie dobrze zjeść i dostarczyć sobie zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecamy nasz przepis na chłodnik z awokado i pomidorów. Sycący, orzeźwiający i pyszny 🙂 w sam raz na lekką letnią kolację.
Składniki na 4 porcje:
Zielona warstwa:
- 2 dojrzałe awokado
- Jogurt naturalny – 400g
- 1 duża cytryna
- ½ małej cukinii
- Świeża mięta – Kilka listków
- Sól, pieprz czarny
Czerwona warstwa:
- Dojrzałe pomidory – 5-6 średnich sztuk
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz czarny
- Świeża bazylia do dekoracji
Zielona warstwa : Awokado obierany ze skórki, usuwany pestkę. Wrzucamy do misy blendera razem z jogurtem, sokiem z 1 cytryny, obraną cukinią i miętą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą, ewentualnie dodatkową ilością soku z cytryny. Wlewany do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Czerwona warstwa: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i wrzucamy do misy blendera. Dorzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Czerwony chłodnik wylewamy na warstwę zieloną. Ozdabiamy bazylią.
Najlepiej smakuje schłodzony 🙂