Śniadaniowa jaglanka z owocami, bez cukru
Jesienią ciepłe śniadania powinny stać się obowiązkowym punktem codziennego menu. Takie potrawy nie tylko rozgrzewają, ale też ułatwiają pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo mają intensywniejszy aromat, dzięki czemu smakują nam bardziej niż te nie podgrzane.
Wszyscy wiemy, że zwykle rano nie mamy czasu na przygotowywanie wyszukanych i czasochłonnych potraw. Czasem wystarczy więc ugotować kaszę i dobrać ulubione owoce i dodatki.
Śniadaniowa jaglanka z owocami, bez cukru
Składniki:
- kasza jaglana – 5-6 łyżek suchej kaszy
- mleko 1,5% lub mleko roślinne – 200 ml
- banan – 1/2 sztuki
- nektarynka (lub inny owoc sezonowy) – 1/2 sztuki
- rodzynki – 2 łyżeczki
- siemię lniane – 1 łyżeczka
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni i przelać wrzątkiem (straci dzięki temu goryczkę). Wrzucić do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z gazu, dodać rozgniecionego widelcem banana, pokrojone owoce, rodzynki, siemię lniane.