Placki bananowo-owsiane bez cukru
Placki, które przygotowuje się w kilka minut to nasze ulubione placki. Szczególnie, jeśli są zdrowe, pełne witamin i minerałów, bez cukru i pełnoziarniste. Placki bananowo-owsiane takie właśnie są – odżywcze, dodające energii, poprawiające nastrój i zwyczajnie przepyszne. W naszej wersji podane są z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Składniki na ok. 12-14 placuszków:
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki pszenne pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: jogurt naturalny lub twarożek, świeże owoce
Wszystkie składniki (poza jedną łyżką oleju) miksujemy. Pozostałą łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni teflonowej, smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.