Zdrowe przepisy Blog

Najczęściej zadawane pytania, czyli Q&A

  1. Czy będę głodna/y?
    • Zawsze staramy się przygotowywać jadłospis w taki sposób, abyś nie odczuwał głodu. Pamiętaj, można schudnąć bez uczucia głodu.
  2. Jak wygląda przykładowy dzień jadłospisu odchudzającego?
    • Śniadanie – jogurt naturalny z płatkami owsianymi, jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
    • II śniadanie – kanapki z chlebem razowym, masłem, chudą wędliną, pomidorem
    • obiad – indyk pieczony z warzywami, kasza gryczana, surówka z ogórków kiszonych
    • kolacja – sałatka z brokuła, jajek i pomidora z sosem czosnkowym na bazie jogurtu
  3. Czy będę musiał kupować jakieś specjalne, trudno dostępne produkty?
    • Nasze jadłospisy przygotowujemy z produktów sezonowych oraz łatwo dostępnych w każdym sklepie spożywczym.
  4. Czy będę musiał przyjmować suplementy?
    • Zdecydowana większość naszych klientów nie musi przyjmować suplementów diety. Wszystkie witaminy i składniki mineralne dostarczamy wraz z dietą. Nie prowadzimy również sprzedaży suplementów.
  5. Czy przygotowując jadłospis uwzględnicie mój tryb życia oraz produkty, których nie lubię?
    • Oczywiście, zawsze pytamy o tryb życia, aktywność fizyczną oraz preferencje żywieniowe i uwzględniamy je podczas układania jadłospisu.
  6. Czy zajmujecie się tylko odchudzaniem?
    • Nie. Jesteśmy dietetykami klinicznymi, więc zajmujemy się również wszelkiego rodzaju chorobami, które wymagają zmiany diety. Nasza ofertę znajdziesz tutaj: http://www.smacznaterapia.pl
  7. Czy jesteście w stanie pomóc mi schudnąć i jednocześnie poprawić wyniki badań (np. podwyższony cholesterol lub cukier we krwi)?
    • Oczywiście, że tak. przygotowując jadłospis uwzględniamy wszystkie współistniejące choroby oraz wyniki badań.
  8. Czy przyjmujecie również dzieci?
    • Tak, przyjmujemy dzieci od 3 roku życia.
  9. Chciałabym schudnąć razem z mężem/żoną/siostrą/bratem. Czy przygotowujecie jadłospisy dla dwóch osób, które mieszkają razem?
  10. Często tracę motywację z czasie odchudzania. Czy będziecie w stanie mi pomóc jeśli zdarzy się to po raz kolejny?
    • W czasie całego procesu możesz liczyć na nasze wsparcie oraz “kopa motywacyjnego” 🙂 Nasi dietetycy są przeszkoleni również z zakresu psychologii i motywacji, więc na pewno pomogą ci, gdy jej zabraknie.
  11. Czy moja rodzina będzie mogła jeść to samo co ja?
    • Oczywiście, przygotowywane przez nas jadłospisy oparte są o zasady zdrowej diety i potrawy w nich zawarte zazwyczaj mogą jeść wszyscy członkowie rodziny.
  12. Ile kosztuje przygotowanie jadłospis?
  13. Czy można płacić kartą?
    • Tak, dostępne są również płatności kartą. 
  14. Jak często odbywają się wizyty kontrolne
    • Wizyty kontrolne odbywają się zazwyczaj co 2-3 tygodnie.
  15. Ile trwa pierwsza wizyta?
    • Pierwsza wizyta trwa zazwyczaj 60-70 minut
  16. Czy dostanę jadłospis na pierwszym spotkaniu?
    • Jadłospisy przygotowujemy indywidualnie dla każdego klienta, dlatego trwa to zazwyczaj od kilku dni do tygodnia.

Wegetariański gulasz z tofu

Tofu. Większość z nam zapyta: co z nim można zrobić? A można wiele. Oprócz najpopularniejszej chyba tofucznicy, wymienić można gulasz z tofu. Pyszny, wegetariański, sycący i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • Cebula – pół sztuki
  • Cukinia – 100 g
  • Marchew – 1 średnia sztuka
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Pieczarka uprawna – 5 sztuk
  • Przecier pomidorowy – 250 g
  • Przyprawy – papryka  słodka i ostra
  • Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • Tofu naturalne – 100 g
  • Papryka w proszku wędzona (przyprawa) – pół łyżeczki

Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę i smażyć minutkę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. Dosypać papryki wędzonej, wymieszać, smażyć minutę. Dolać przecier pomidorowy i odrobinę wody (kilka łyżek). Dusić, aż warzywa będę miękkie. Dodać pokruszone tofu i wymieszać. Doprawić pieprzem czarnym, solą, ostrą papryką (gulasz powinien być lekko pikantny).

Śniadanie w diecie dziecka. Czy naprawdę jest tak ważne?

 

Podstawową funkcją pożywienia jest dostarczanie energii i składników odżywczych.  Młody organizm potrzebuje ich nie tylko do wzrostu i prawidłowego rozwoju, ale też codziennych aktywności. To, jak nasze dziecko rozpoczyna dzień, będzie przekładało się na jego skupienie na lekcjach, łatwość rozwiązywania problemów czy chęć podejmowania nowych wyzwań. Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Najnowsze japońskie badania dowiodły ponadto,  że dzieci które nie jadły regularnie śniadań miały większą tendencję do nadwagi i otyłości.

Jak zatem wspomóc nasze dziecko?

Podstawą jest – obecność śniadania. Największym błędem, który niestety wciąż popełniamy jest wypuszczanie dzieci do szkoły bez śniadania. Jeżeli młody człowiek wstaje rano, przygotowuje się do wyjścia, przemierza drogę do szkoły i zasiada w szkolnej ławce, potrzebuje na to sporo energii. Czym skutkuje brak posiłku? Dziecko jest zaspane, zniechęcone i nie ma najmniejszej ochoty aktywnie uczestniczyć w lekcji. Do koncentracji, zapamiętywania i logicznego myślenia potrzebujemy szeregu składników odżywczych takich jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy z grupy B.

Pamiętajmy, że śniadanie jest równie ważne w weekendy i podczas wakacji – to przecież czas poznawania świata i intensywnego wytężania dziecięcej wyobraźni.

Ale jak przygotować pełnowartościowy posiłek naszym pociechom?

Tak skomponujmy śniadanie, aby było bogate w pełnowartościowe produkty a zarazem atrakcyjne dla naszych pociech. Podstawą powinny być warzywa, najlepiej te sezonowe. Skórka jest bogata w błonnik pokarmowy, który będzie regulował pracę przewodu pokarmowego dziecka, a pod nią mamy największe bogactwo witamin i minerałów. Poza tymi plusami, oczywiście jest na niej niestety najwięcej zanieczyszczeń i pozostałości środków używanych w rolnictwie –nie musimy chyba przypominać o obowiązkowym, dokładnym myciu warzyw i owoców. Owoce również zajmą istotne miejsce w naszym posiłku – jednak pamiętajmy, że ma być ich mniej niż warzyw. Jedna brzoskwinia lub garść truskawek wystarczą.

Węglowodany złożone zapewnią nie tylko dopływ energii na dłużej niż słodycze, ale dostarczą też cennych witamin z grupy B i minerałów. Obowiązkowo słodkie rogaliki zamieniamy na  pełnoziarnistym pieczywo, razowe placuszki lub kaszę, np. jaglaną. Białka i wapnia dostarczy mleko, jogurt lub ser. Oczywiście wybieramy te naturalne i sami dodając owoce przygotowujemy pyszny jogurt jagodowy lub malinowy. Pełnowartościowe białko znajdziemy również w jajach, z których możemy przyrządzić wspomniane już placki lub ugotować je na miękko. Dobrym wyborem będzie również upieczona przez nas wcześniej pierś z indyka, którą traktować możemy jak wędlinę. Orzechy i nasiona będą świetnym dodatkiem dostarczającym zdrowych tłuszczy i minerałów, np. magnezu. Do sałatki możemy również użyć oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego.

Czego w takim razie unikać?

Słodzonych płatków śniadaniowych „dla dzieci” typu miodowe ziarenka czy czekoladowe kuleczki, słodyczy w postaci rzekomo mlecznych kanapek czy śniadaniowych wafelków, dań typu fast food, tłustych wędlin, niskiej jakości parówek i kabanosów. Desery mleczne i słodzone napoje też nie powinny znaleźć się na stole.

Do picia możesz dziecku podać wodę, herbatkę owocową lub ziołową, naturalne kakao ugotowane na półtłustym mleku – nie mylić z kakao typu instant, ewentualnie rozcieńczony sok owocowy.

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i soczewicą

Mało kto nie lubi domowej pomidorówki 🙂 My przedstawiamy Wam podrasowaną wersję ten popularnej zupy. Dodatek mięsa, soczewicy i makaronu sprawia, że nasza zupa świetnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • soczewica czerwona – 5 łyżek
  • 1 spora cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mięso mielone z szynki – 200 g
  • olej rzepakowy – łyżka
  • przecier pomidorowy – 500 g
  • natka pietruszki
  • piramidki do zupy pomidorowej z Lidla – 1 sztuka
  • woda – 1 L
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Cebulę posiekać. Do garnka wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć 2 minuty, po czym dorzucić mięso mielone i smażyć kolejne 4-5 minut. Dodać wodę, piramidki i gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz kawałek pietruszki i selera. Gotować kolejne 10-15 minut. Dolać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, soczewicę, szczyptę cukru, odrobinę soli, gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić pieprzem czarnym i ostrą papryką.

Dorsz zapiekany z marchewką i cukinią

Ryba nie musi być ani nudna, ani niesmaczna! Wystarczy odpowiednio ją przygotować. My bardzo lubimy łączyć ją z warzywami 🙂 Pychota! W dodatku niesamowicie zdrowe i lekkie.

Dorsz zapiekany z marchewką i cukinią

Składniki na 2 porcje:

  • filet z dorsza – 300 g
  • cukinia – 1/2 średniej sztuki
  • marchew – pół średniej sztuki
  • olej rzepakowy – łyżeczka
  • sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, cząber
  • sok z cytryny

Rybę oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew obieramy ze skórki. Marchew i cukinię kroimy z drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy warzywa, przesmażamy kilka minut (jeśli się przypala, podlewamy odrobiną wody). Doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką odrobiną cząbru. Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 20-25 minut ). Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.

Hummus z suszonymi pomidorami

Kanapki nie muszą być nudne. Korzystając z bogactwa nasion roślin strączkowych można wyczarować różne pasty, które uatrakcyjnią nasze posiłki i wniosą wiele cennych składników odżywczych. Ciecierzyca to nie tylko świetne źródło białka roślinnego ale też błonnika pokarmowego, wapnia czy potasu. Poniżej przepis na hummus czyli najbardziej znaną pastę z ciecierzycy.

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy pasteryzowanej (można użyć suchej, którą moczymy i gotujemy lub cieciorki z puszki)
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Czosnek obieramy i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Gotowe! Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i warzywami.

Insulinooporność - diagnostyka i leczenie

Insulinooporność – jak zdiagnozować i leczyć?

W pierwszej części tekstu  http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/insulinoopornosc-problem-ktory-moze-dotyczyc-blisko-polowy-polakow/ pisałyśmy o tym, czym jest insulinooporność, jak się objawia oraz kogo może dotyczyć. Nadszedł czas, aby dowiedzieć się, jak można ją zdiagnozować oraz leczyć.

W celu zdiagnozowania insulinooporności należy wykonać:

  • Test obciążenia glukozą 75 g wraz z oznaczeniem glukozy i insuliny na czczo, po 1 godzinie oraz po 2 godzinach;
  • Wyliczyć wskaźnik HOMA oraz Quicky (kalkulator znajdziesz tutaj: http://www.insulinoopornosc.com/kalkulator-homa-ir/
  • Dodatkowo można oznaczyć peptyd C oraz hemoglobinę glikowaną.

Jak interpretować wyniki?

W przypadku stężenia glukozy mamy jasno sformułowane normy:

Poziom glukozy na czczo:

  • 70–99 mg% (mg/dL) – wartości prawidłowe
  • 100–125 mg% (mg/dL) – nieprawidłowa glikemia na czczo (stan przedcukrzycowy)
  • > 126 mg% (mg/dL) – cukrzyca

Poziom glukozy po 1. i 2. godzinie:

  • < 140 mg% (mg/dL) – wartości prawidłowe
  • 140–199 mg% (mg/dL) – nieprawidłowa tolerancja glukozy (stan przedcukrzycowy)
  • > 200 mg% (mg/dL) – cukrzyca

Problem pojawia się w przypadku interpretacji wyników stężenia insuliny. Normy podane przy wynikach badania są bardzo często normami zawyżonymi (najczęściej podawany jest zakres 3-25 mU/ml). Nie istnieją również konkretne normy, którymi można by się posługiwać interpretując wyniki poziomu insuliny we krwi. W praktyce najczęściej korzysta się z następujących norm ustalonych dla populacji amerykańskiej:

Prawidłowe stężenia insuliny we krwi:

  • poniżej 10 mU/ml na czczo
  • poniżej 50 mU/ml po 1 godz.
  • poniżej 30 mU/ml po 2 godz.

Wskaźnik HOMA-IR

Wskaźnik HOMA-IR jest miernikiem insulinooporności. Wylicza się go na podstawie stężenia glukozy na czczo oraz insuliny na czczo. Kalkulator HOMA-IR znajdziesz tutaj: http://www.insulinoopornosc.com/kalkulator-homa-ir/

Wynik powyżej 2 wskazuje na insulinooporność. Wartość pomiędzy 1 a 2 może sugerować, że coś niepokojącego zaczyna dziać się w organizmie i warto się tej sytuacji przyjrzeć. Jeśli Twój wynik Cię niepokoi lub jest niejednoznaczny skonsultuj się z endokrynologiem lub dietetykiem doświadczonym w leczeniu insulinooporności.

Leczenie insulinooporności – dieta i farmakoterapia

Leczenie insulinooporności wymaga zastosowania diety o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego. Dostosowuje się ją bowiem do wyników badań (hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna?), występujących objawów, chorób towarzyszących, trybu życia oraz aktywności fizycznej. Zmienna jest również ilość posiłków – dla jednej osoby odpowiednie będzie spożywanie 5 posiłków dziennie, a dla innej zaledwie 3. Ważne jest natomiast, aby nie wierzyć w diety „cud”, które obiecują spadek 10 kg w miesiąc (np. post dr Dąbrowskiej, dieta Dukana), ponieważ mogą one dodatkowo nasilić insulinooporność i pogorszyć stan zdrowia. Jeśli cierpisz na insulinooporność i masz problem z zaplanowaniem posiłków, skorzystaj z pomocy dietetyka specjalizującego się w jej leczeniu. Listę specjalistów polecanych w województwie podlaskim znajdziesz tutaj: http://www.insulinoopornosc.com/soit-specjalisci-polecani-insulinoopornym-2/

Czasem leczenie insulinooporności, oprócz stosowania diety, obejmuje przyjmowanie  leków, które uwrażliwią tkanki organizmu na działanie insuliny. O ich wprowadzeniu decyduje lekarz endokrynolog/diabetolog na podstawie wyników badań.

 

Przygotowano na podstawie Vademecum, Fundacja Insulinooporność, Dominika Musiałowska, Małgorzata Słoma.

Najprostsze czekoladki orzechowe

Najprostszy deser świata 🙂 Wymaga użycie tylko dwóch składników. Świetna opcja na weekendowe słodkości.

Składniki:

  • czekolada gorzka 70% kakao – 80 g
  • masło orzechowe – 3 łyżki (60 g)

Czekoladę i masło orzechowe rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać do niezbyt dużego ( u nas ok. 12 x 12 cm) pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wstawić do lodówki do zastygnięcie (ok. 45-60 minut). Pokroić w kostkę. Gotowe 🙂

Majonez z awokado

Szukając zdrowszych alternatyw popularnych produktów często zastanawiamy się czym można zastąpić majonez. Przedstawiamy pełen zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych majonez z awokado. Robi się go w 5 min i smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z cytryny wg. uznania (1-2 łyżki)

Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy blendera. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny i doprawiamy. Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Najprostsze babeczki czekoladowe bez cukru

Słodycze mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Ważne, żeby były jedzone z umiarem i od czasu do czasu. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie własnych, zdrowszych ich wersji. Jeśli dodatkowo nie masz zbyt dużo wolnego czasu, te babeczki czekoladowe bez cukru są dla Ciebie świetnym rozwiązaniem.

Składniki na 10 babeczek:

  • banan – 2 sztuki
  • jaja – 2 sztuki
  • mąka pszenna pełnoziarnista – szklanka (ok. 130-140 g)
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki
  • olej – 2 łyżki
  • mleko – 1/3 szklanki
  • ksylitol – 2 łyżki
  • czekolada gorzka – 30 g

Czekoladę gorzką posiekać. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Wykładać do papilotek do pieczenia babeczek. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe 🙂