Chlebek bananowy z jabłkami i czekoladą
Jeśli szukasz przepisu na słodki wypiek, który jednocześnie wpisuje się w zdrowy styl odżywiania, ten chlebek bananowy z jabłkami i gorzką czekoladą będzie strzałem w dziesiątkę. To połączenie naturalnej słodyczy owoców, wartościowych węglowodanów z mąki pełnoziarnistej oraz intensywnego smaku czekolady, który zaspokaja ochotę na coś „na ząb”, a przy tym nie obciąża organizmu nadmiarem cukru.
Banany dodają wilgotności i dostarczają potasu, wspierając pracę mięśni i układu nerwowego. Jabłka wnoszą błonnik i delikatną kwasowość, która pięknie równoważy słodycz. Mąka pełnoziarnista syci na dłużej, stabilizuje poziom cukru we krwi i wzbogaca chlebek w cenne witaminy i składniki mineralne. A gorzka czekolada? To nie tylko przyjemność, ale także źródło antyoksydantów, które wspomagają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Ten chlebek to idealny kompromis między zdrowiem a przyjemnością – świetny na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako zdrowy deser, który możesz przygotować bez wyrzutów sumienia. Gotowy, by dać się skusić?

Składniki na blaszkę keksówkę o wymiarach 30×12 cm:
- 200 g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 g kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 50 g ksylitolu/erytrolu lub cukru
- 2 jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 50g czekolady gorzkiej
- 1 duże jabłko – ok. 250-300g
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z erytrolem/cukrem na puszysta masę (można to zrobić za pomocą blendera). Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie posiekaną czekoladę. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Przekładamy do blaszki. Pieczemy około 55 minut do suchego patyczka (sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką czy ciasto się upiekło wkładają w środek patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy – ciasto jest już gotowe).
1 porcja, czyli dwa cienkie plastry ciasta (80g) ciasta (w wersji z ksylitolem) dostarcza:
- energia: 196 kcal
- białko: 3,8g
- tłuszcz: 10g
- węglowodany: 26g
- błonnik: 2,8g
- Author:admin
- Tags:chlebek bananowy, ciasto, ciasto bez cukru, deser, zdrowe słodycze, zdrowy deser
- Comments:0












Najnowsze komentarze